אמריטסר היא בירתה של מדינת פונג'אב (Punjab), שבצפון מערב הודו. בעברה כללה פונג'אב חלקים הנמצאים היום בפקיסטן ובמדינות הודיות כמו הימצ'אל פראדש, קשמיר ועוד.
אז למה לנסוע לאמריטסר?
בכניסה למתחם תתבקשו לכסות את הראש, לחלוץ את נעליכם ולטבול את הרגליים במים, כאות כבוד לקדושת המקום. בתוך המתחם ישנו חדר האוכל, בית הארחה, ספרייה גדולה ואפילו סניף בנק.
חדר האוכל של המקדש – בכל מקדש סיקי מצוי חדר אוכל. בחדר האוכל במקדש הזהב יכולים לסעוד בו זמנית אלפי אנשים.
הסועדים אינם משלמים עבור האוכל ואת הכנת האוכל מבצעים מתנדבים. במקדש מספר קומות כך שאלו הרוצים לסעוד לא ממתינים זמן רב. ואיך מתבצע העניין? כל סועד אוסף בכניסה את כלי האוכל ואיתם הוא צועד לחדר האוכל, יושבים על מחצלות ולתוך הצלחות נזרקים או מוטחים מיני מזון כמו אורז, דאל וצ'אפטי.
לאחר הארוחה הסועד מפנה את הכלים לרחבת רחיצת הכלים. זוהי חוויה שכדאי מאד לראות, לצלם ואפילו להציץ אל תוך המטבח עצמו.
למקדש יש ספר קדוש וניתן לראות את הטקסים בו מובל הספר על אלונקה מאחד החדרים הפרטיים אל תוך המקדש וחזרה. הטקסים מתקיימים לעת זריחה ולעת שקיעה.
אל המקדש מגיעים עולי רגל סיקים מרחבי העולם וכמובן תיירים רבים.
מומלץ לבקר ב- ג'אליאנוואלה באג (Jallianwala Bagh) – פארק מלא עצים ופרחים לזכרם של אלפיים הודים שנטבחו באכזריות רבה ב- 1919 על ידי הבריטים. המוני הודים בני דתות שונות התאספו לאסיפה לא חוקית אך בלתי אלימה, שהסתיימה בטבח נוראי. הטבח באמריטסר הוא אחד מאותם אירועים מכוננים, שהביא לבסוף לעצמאות הודו. לזכר הקורבנות הוקמה בתחילת שנות השישים אנדרטה ובקירות המבנה ניתן לראות את חורי הקליעים.
ואם אתם באמריטסר אל תוותרו על טקס סגירת הגבול בין הודו לפקיסטן המתקיים על בסיס יומי במעבר הגבול ואגה (Wagah Border Crossing). דגלי הודו ופקיסטן מורדים מהתורן ושער הגבול ננעל עד לבוקר למחרת. הטקס המכונה גם טקס הטווסים בשל הכובעים דמויי זנב טווס לראשם של החיילים. השתדלו להגיע לפחות שעה לפני תחילת הטקס כדי שיהיה לכם זמן להתמקם היטב וחפשו את יציע התיירים, שאליו נכנסים עם הצגת דרכון, כדי ליהנות מהחוויה המיוחדת על גבול המצחיקה. לא לבוא עם תיקים ולא עם סיגריות ומצתים.
מתי להגיע?
אמריטסר סובלת ממזג אויר קיצוני. בחודשי הקיץ חם מאד ובחודשי החורף הטמפרטורה קרה.
בחדשי אפריל-יוני הטמפרטורות יכולות להגיע בקלות ל- 40 מעלות צלזיוס.
בצפון הודו אמנם טוב לטייל בחודשי הקיץ אך אמריטסר היא היוצאת מהכלל. מי שסובל מחום עדיף שיטייל באמריטסר בין אוקטובר למרץ.
למי שבכל זאת מתכנן להגיע בקיץ ולשלב את אמריטסר כחלק מטיול צפוני כדאי לבוא מצוידים בהרבה בגדים קצרים, קלילים ומאווררים (או כמובן לקנות בשווקים) ולזכור שלעיתים גם ירד גשם, כיאה לארץ המושפעות בצורה כל כך ברורה וחזקה מהמונסונים.
כמו כן, מומלץ להקדיש לפחות 2-3 לילות לאמריטסר.
ואם אתם מתכננים טיול לאמריטסר, אל תשכחו שצריך להנפיק ויזה להודו לפני הנסיעה.
איתנו בויזה פרו, תוכלו להוציא אשרה אלקטרונית להודו בקלות ובמהירות.
כל הזכויות שמורות ל-VisaPro.
הזכויות לתמונות שייכות לבת-אל בנימין ובאדיבותה.